Back to Top

Info

Marmura
Marmura este o rocă ce rezultă din metamorfismul rocilor carbonate sedimentare, cel mai comun piatra de var [CaCO3], calcitul sau dolomita [CaMg(CO3)2]. Metamorfismul cauzează cristalizarea variabilă a rocii sedimentare originale (protolith), rezultând într-o rocă tipic compusă din mozaic de cristale de carbonat intercalate. Textura marmurei depinde de forma, mărimea şi uniformitatea granulelor formate. Vârtejurile şi filoanele caracteristice de marmură colorată se datorează diferitelor impurităţi minerale cum ar fi argila, lutul, nisipul, oxidul de fier,… prezente originar ca granule sau straturi în protolith. Elementele componente ale marmurei determină culoarea pietrelor, variind de la alb la negru, galben, roşu şi verde; pot prezenta filoane sau umbre.
Din moment ce marmura este rezilientă şi durabilă, este unul din cele mai bune materiale de construcţii. Utilizarea sa funcţională nu este limitată la pardoseli şi placarea pereţilor, dar din moment ce este moale, poate fi utilizată pentru sculpturi în scopuri decorative. Este folosită şi pentru blaturi, stâlpi, mese exterioare, pietre de mormânt, scări şi pavaje. Pentru că este rezistentă la foc, este folosită pentru şeminee. Pentru că poate obţine o lustruire perfectă, marmura este utilizată perfect în zone sanitare cum ar fi spitale, clinici, bucătării şi băi. Marmura poate fi utilizată pentru aplicaţii interne şi externe, dar din cauza poluării de astăzi, îşi poate pierde luciul!

Granitul
Granitul este o piatră vulcanică care s-a răcit încet permiţând formarea modelelor distincte de cristale. Aceste cristale sunt vizibile clar cu ochiul liber şi contribuie la culoarea şi textura pietrelor de granit… Majoritatea granitului este format din trei minerale uşor de deosebit:
–    Cuarţ: mineral sticlos transparent sau gri
–    Mică: un mineral moale negru care se despică în fulgi subţiri
–    Feldspat: un mineral ce apare într-o gamă de culori (roz, alb, …)
Granitul este o piatră structurală şi decorativă importantă. Datorită durabilităţii şi rezistenţei la comprimare intensă, este utilizat pentru lucrări structurale imense. Este cea mai tare piatră structurală. O gamă variată de culori de la roz la gri, roşu, galben, bej, maro, albastru, alb şi negru. Rigiditatea şi densitatea sa îl fac o alegere ideală pentru pavaje, blaturi, vanităţi, ca şi aplicaţii exterioare în zone de trafic ridicat.

Travertinul
Este o rocă sedimentară creată atunci când mineralele sunt dezintegrate în pământ adus la suprafaţă de gheizere, râuri sau izvoare. Dacă supunem calcarul la presiuni imense pentru o perioadă lungă de timp, devine travertin. Travertinul supus presiunii pentru o perioadă lungă de timp devine marmură. Travertinul vine în diferite culori pământii în funcţie de conţinutul mineral în timpul formării rocii, ce pot varia de la bej la alună, auriu sau crem la ivoriu.
După ce travertinul este tăiat în plăci subţiri, poate fi lustruit, şlefuit, periat sau deranjat.
Plăcile lustruite strălucesc pentru că piatra este lustruită până devine plată şi netedă. În timp ce plăcile şlefuite au un finisaj mat, lustruit destul cât să creeze o suprafaţă plată netedă. Plăcile periate şi deranjate sunt texturate.
Bucătăria, baia, sufrageria, blatul chiuvetei, împrejurul căzii şi duşului sunt exemple de aplicaţii interioare. Utilizările pe exterior includ platforme, curţi interioare, alei şi împrejurul piscinei.
Reţinând că travertinul este poros, prin urmare trebuie sigilat pentru a deveni durabil şi de încredere, în special dacă este utilizat în bucătării unde pot apărea împrăştieri de grăsime şi sucuri acide. De asemenea, pentru băi îi place apa şi umezeala dar este mai bine să folosiţi finisările periate sau deranjate pentru a evita aspectul alunecos al travertinului lustruit şi şlefuit atunci când e ud.

Ardezia
Ardezia este o rocă fin granulată, foioasă, omogenă metamorfică, derivată din rocă sedimentară compusă din argilă sau cenuşă vulcanică printr-un grad scăzut de metamorfism regional. Este compusă în principal din cuarţ şi muscovit sau illit. Pentru că este formată din straturi, structura sa laminară face uşoară despicarea şi fisurarea pentru a expune suprafeţe frumos texturate.
Culorile uzuale ale ardeziei sunt maro pământiu, bej, galben, negru, cupru, purpuriu şi verde – gri. În general prezintă variaţii de culori chiar în aceeaşi carieră.
Culorile superbe şi textura unică fac ardezia potrivită pentru aplicaţii de interior ca şi pentru aplicaţii de exterior. Este o alegere populară pentru acoperiş, pereţi, pavaj şi peisagistică.